Tipobet ve Elazığ Depremi

Biliyorsunuz ki acı bir gece geçirdik. 6.8 büyüklüğündeki deprem, Elazığ Sivrice’de acı kayıplara ve felakete yol açtı. Bu deprem, ülkenin neredeyse yarısında hissedildi.

Tipobet ailesi, bu felakete yardımda bulunan kuruluşlardan biri. Tipobet365 Ceo’su Fırat Öztürk, milletimizin bu doğal felaketten kötü etkilendiğini dile getirerek, gerekli yardımların yapıldığını ve daha da yapılacağını açıklamalarına ekledi.

Elazığ Depremi Neden Oldu?

Türkiye, deprem kuşağında bulunan bir ülke. Aşağıdaki resimde Türkiye’de bulunan fay hatlarını görebilirsiniz. Kırmızı alan, fay hatlarının bulunduğu yerler.

Türkiye deprem fay hattı

2 tür deprem vardır.

  1. Tektonik Depremler : Türkiye’de oluşan depremler, tektonik depremler kuşağına girmektedir. Tektonik deprem, yer kabuğunun hareket etmesiyle oluşan tabakaların birbirine sürtünmesi sonucu meydana çıkardığı enerjidir. Bu enerjiler, titreşen dalgalar halinde hızlı bir şekilde hareket ederek yar kabuğunu sallar. Sonucunda depremler meydana gelir.
  2. Volkanik Depremler : Volkanik dağların olduğu yerlerde meydana gelir. Genellikle bu tür depremler volkan dağlarının bulunduğu Japonya ve İtalya’da görülmektedir. Bizi ilgilendirmediği için üzerinde fazla durmayacağım.

Türkiye’de oluşan Tektonik Depremler

Dünyamız, eski ve yeni diye nitelendirdiğimiz 7 kıtadan oluşmaktadır ve Dünya nefes alan bir gezegendir (canlı bir gezegende yaşıyoruz). Dünya’nın çekirdeği bildiğimiz gibi demir nikel karışımı lavlardan ve gazlardan oluşuyor.

Tarih boyunca yeryüzü sürekli hareket ederek kıtaları oluşturmuştur. Hareket halinde bulunan kıtalar arasında boşluklar meydana gelmiştir. Hareket halinde bulunan kütlelere plaka da denmektedir.

Plakaların Hareket Etmesi

2 plaka arasındaki boşluk, lavların oluşturduğu ısıdan ve enerjiden dolayı birbirine sürtünür. Sürtünme esnasında oluşan büyük enerji patlamaları ve titreşimler yukarıya yani yeryüzüne doğru büyüyerek hareket eder.

Bunu şu şekilde anlatabiliriz. 10 katlı bir binada oturuyoruz ve en alt katta bir kolonun çökmesi sarsıntıyı en fazla 10. kattaki daireye hissettirir. Ya da deprem olduğunda en fazla en üstteki kat hisseder. İşte depremlerde böyle. 10 KM yerin altındaki bir deprem yer yüzüne katlanarak tırmanır.

deprem çeşitleri

Plakalar ya birbirine sürtünür ya da birbirinden ayrılır. Bunlar depremlerin etkisini, türüne göre değiştirmektedir.

Birbirinden ayrılan plakalar yüzünden, yeryüzünde çatlaklar meydana gelebilmektedir.

Deprem yeryüzü çatlak

 

İç içe geçen plakalar sebebiyle de, titreşim ve enerji veya patlamalar büyük olacağından etkisi daha fazla olabilmektedir.

Depremlerden Nasıl Korunuruz?

Depremden Korunmanın ilk şartı sağlam yapılardır. Çünkü eğer büyük bir deprem olduğu zaman cenin pozisyonu falan bir işe yarayamayabilir. Tavandan düşen ufak bir parça bile çok büyük etkiler doğurur.

İlk şartımız sağlam bir yapıda bulunmak.

Sağlam yapı konusunda örnek alınacak ülkelerden biri de Japonya‘dır. Biliyorsunuz ki Japonya’da 2011 yılında 9 şiddetinde meydana gelen Töhoku depreminde neredeyse hiç yıkılan yapı olmadı. Alınan zararların sebebi, deprem sonrası oluşan Tsunami idi. BKZ : 2011 Japonya Depremi

Japon binaları, esnek veya raylı hareketli mühendislik çalışmalarla yapılmıştır.

 

Eğer binalar bu şekilde inşa edilirse depremlerin önüne büyük oranda geçilmiş olur.

2. şartımız ise depren anı ne yapacağımızdır. Yine örneklendirmek gerekirse Japonlar, kaçmak yerine sallanan eşyaları tutmaya çalışır ama yapılması gerekenler, alınacak olan pozisyonlardır.

deprem pozisyonu

Özel Tavsiye

Depreme karşı güvenli olmadığınızı düşündüğünüz bir evde yaşıyorsanız, kendinize, çok sağlam olduğunu düşündüğünüz bir yer belirleyin. Bu, çelik kasa biçiminde yapılmış bir sığınak da olabilir. Bu yere bol miktarda içecek, ısınmanızı sağlayacak giyecek battaniye vs ve erzak depolayın (konserve yiyecekler). Ayrıca ilk yardım araç ve gereçleri.

You Might Also Like

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir