Pandemi Nedir Kısaca

Pandemi: tüm dünyayı etkisi altına alan salgın ve ölümcül hastalıklara denir.

pandemi nedir kısaca
Covid19 (korona) virüsünün etkilediği ülkeler

Dünya sağlık örgütü (who) koronavirüs (covid19) salgınını pandemi hastalıklar sınıfına aldı.

Pandemi hakkında detaylı bilgi için wikipedia sayfasını kontrol edebilirsiniz.

Pandemi hastalıklara örnek tarihteki bazı hastalıkları şöyle sıralamak isterim;

  • Kara veba
  • Kolera
  • Grip
  • Tifo
  • Domuz gribi
  • Covid19 (korona virüs)

Kara veba (Kara Ölüm ) 1300lü yıllarda 75 ile 200 milyon insanın ölümüne neden olan bir tür bakterinin yol açtığı salgın hastalıktır. Moğolların Kırım’ı kuşatmasından sonra mancınıkla salgından ölmüş cesetleri fırlatmasıyla tüm Avrupa’ya yayılmıştır. Salgından sonra Avrupa nüfusunun 3’te 1’i yok olmuştu. Bu hastalığı taşıyan hayvanların başında ise fareler geliyordu. Avrupalıların kedileri lanetli görüp öldürmesinden sonra serbest kalan fareler hastalığın yayılmasına öncülük etmiştir. Daha detaylı bilgi için wikipedia sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Kolera : 1800lü yılların başında Osmanlı imparatorluğu dahil neredeyse tüm dünya’da ciddi ölümlere neden olmuş hastalıktır. İnsanlara bulaşan bir çeşit bakteri yüzünden vücuttaki su oranı neredeyse tükenmektedir ve kısa zamanda ölümlere sebep olmaktadır.Günümüzde koleranın tedavisi çok basittir. Detaylı bilgiler için wikipedia sayfasını ziyaret ediniz.

Grip : Neredeyse herkesin hayatında bir defa geçirdiği basit olarak gördüğümüz ama çok can alan bir hastalıktır. Günümüzde çok rastladığımız bu hastalığı neredeyse herkes bilmektedir.

Tifo : Yine günümüzde karşılaştığımız atık suları ve pis yiyeceklerden insanlara geçen bir bakteri ve bu bakterinin meydana getirdiği hastalık. Tifo neredeyse vücuttaki tüm organları etkilemektedir. Korunma yolları ise yiyecek ve içeceklerde hijyene dikkat edilmesidir. Tedavi döneminde bol bol su alınmalıdır. Belirtileri ve tedavisi için wikipedia sayfasını ziyaret ediniz.

Domuz Gribi : Geçtiğimiz yıllarda yine dünyayı etkileyen hastalıklardan biridir. Domuzlardan bulaştığı söylendiği için ülkemize pek fazla uğramamıştır. Belirtileri normal grip ile neredeyse aynıdır. Domuz gribi hakkında tğm detaylara wikipedia sayfasından ulaşabilirsiniz.

You Might Also Like

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir